Jak na údržbu terasové dlažby

Mech, listí, špína, ptačí trus a další nečistoty – to vše se na terase postupem času hromadí, a proto je zapotřebí dlažbu pravidelně čistit. Samozřejmostí je terasu čas od času zamést, s tím si ale na dlouho nevystačíte. Podívejte se, jak nejlépe vyčistit terasu tak, aby vypadala jako nová.

Klasická očista

Odstranění nečistot na terase

Voda s kartáčem je základ. Pokud si myslíte, že je to potřeba, můžete ve vodě zředit i vhodný saponát. Pak stačí dlaždice polít a pustit se kartáčem do více znečištěných míst. Takto můžete bezpečně očistit, kámen, vinyl, plast, keramiku i dřevo.

Pod tlakem

Odstranění nečistot na terase

Hledáte-li rychlejší a efektivnější způsob, sáhněte po vysokotlakém čističi! Ten se hodí obzvlášť pro mytí kamenných a keramických dlaždic. Proud vody pod tlakem ale může mít velkou sílu, která by mohla vaši terasu i poškodit. Proto nepouštějte čistič na maximum a nastavte si širší proud vody.

Pokud se potřebujete zbavit odolných lišejníků a dalších nečistot, které se podlahy jen tak nepustí, určitě vyzkoušejte rotační nástavec. Ten je navíc k dlažbě šetrnější, protože lépe rozprostře proud vody.

Jak na nejodolnější nečistoty

Na terase se vám může rozrůst mech či řasy, obzvlášť pokud se na ní nacházejí stinná a vlhká místa. Jelikož některé odrůdy těchto rostlin mohou být extrémně odolné, je občas třeba zakročit i chemicky. V takových případech lze k vysokotlakému čističi připevnit nádobku se speciálním čistícím prostředkem. Další druhy čističů je třeba před opláchnutím nechat chvíli působit. Vždy se ale ujistěte, že máte ten správný prostředek s ohledem na materiál dlažby.

Čištěním to nekončí

Pokud se s mechem a lišejníky potýkáte dlouhodobě, je dobré nechat dlažbu naimpregnovat. Týká se to hlavně dlaždic kamenných. Ošetříte-li je přípravkem jednou ročně, už se nebudete muset potýkat s řasami, mechy a vápennými usazeninami. Impregnace navíc chráni podlahu před mrazem.

Jak na spáry

Vyčištěním povrchu podlahy to samozřejmě nekončí. Všichni víme, že jakmile se oteplí, začíná nekonečný boj s rašením plevele ve spárách chodníků, příjezdových cest i teras. Očividným řešením je samozřejmě rostliny vyplet, pokud si ale chcete ušetřit námahu, mlžete zkusit spárovací písek. Ten pro plevel vytváří nehostinné podmínky a brání jeho růstu.

Tip: Pokud vás téma terasových podlah zajímá, přečtěte si také náš článek, jak vybrat správnou dlažbu na terasu.