Jak opravit podlahu v garáži?

Chystáte se na rekonstrukci garážové podlahy a nevíte, jak na to? Zkuste použít následující článek jako seznam základních bodů, kterými byste měli během procesu opravy projít. Tento praktický návod vám ukáže konkrétní kroky a doporučí nejlepší materiály pro dlouhotrvající výsledky.

Poškozená betonová podlaha v garáži

Podlaha v garáži musí být pevná, odolná a nepropustná. Jakmile se v ní začnou objevovat praskliny nebo nerovnosti, je čas zakročit. Pokud se také chystáte zrovna ve své garáži nastolit pořádek, rádi vám s tím pomůžeme.

První kroky

Nehledě na materiál, z kterého je vaše podlaha vyrobena, vždy je nutné mít pevný základ. Proto by vaším prvním krokem mělo být zarovnání a oprava narušených míst, včetně vyplění trhlin.

Pokud jsou trhliny výrazné, je třeba je nejdříve vybrousit a pak vysát zbylý prach a úlomky. Poté použijte sadu na opravu trhlin, ve které najdete pryskyřici a vyztužovací drátky.

Jakmile je povrch zacelený a dokonale srovnaný, důkladně ho vyčistěte. Smeťte a vysajte všechny nečistoty, abyste při další práci měli perfektně čistý podklad. Pryskyřicí trhlinu zalijete a do příčných řezů vsadíte drátky. Nanesenou vrstvu je pak třeba ještě vyrovnat s okolním povrchem a posypat křemičitým pískem pro lepší přilnutí. Poté nechte podlahu zaschnout.

Samonivelační vrstva

Doporučeným prvkem při opravě podlahy v garáži je samonivelační stěrka. Materiál je vysoce odolný a snadno se udržuje. Dle pokynů na obalu hmotu smícháte s vodou a jste připraveni ji nanést na podlahu. Tekutou vrstvu pak vhodným nástrojem vyhlaďte.

Jakmile budete hotovi, zajistěte, aby na povrch podlahy nedopadal prach a jiné nečistoty, zatímco nechále nivelačku tuhnout. Celkově bude proces trvat asi týden.

Pro některá řešení stačí pouze stěrkou vyrovnat největší nerovnosti v povrchu, není třeba abyste vylívali celou plochu. 

Samonivelační stěrka vyrovná nerovnosti podlahy

Konečná vrstva

Jakmile podlaha řádně zaschne, máte několik možností. Pokud vám stačí jednoduchá plocha bez dlaždic či jiné podlahové krytiny, stačí už jen aplikovat vhodný nátěr a podlahu máte hotovo. Mnoho lidí volí epoxidový nátěr, který se snadno aplikuje a výborně odolá mechanickému i chemickému poškození.

Chcete-li ale své garáži k trvanlivosti dodat trochu osobnosti, přichází teď řada na pokládku vámi zvolené dlažby. Každý materiál má svá specifika, je proto důležité dbát na doporučené postupy.

Odolná dlažba, která garáži dodá styl

A jak si poradit s poškozenými dlaždicemi SimpleJack?

Pokud opravujete i originální povrch vinylových dlaždic SimpleJack, máte před sebou ještě novou pokládku. Jak ale již jistě víte, není to nijak časově náročné! A dlaždice nemusíte ve velkém dokupovat - stačí nahradit ty poškozené!

Jestliže jste strhli dlaždice po lepení, je třeba je ze spodu očistit, aby na betonový základ bez problémů sedly. Pak podlau znovu naneste. Podrobné instrukce najdete v článku o tom, jak na správnou pokládku dlažby.

Máte-li ale SimpleJack podlahu bez lepení, tím lépe a radostněji! Vezměte všechny nepoškozené dlaždice, doplňte díly, které vám chybí a poskládejte podlahu do garáže zase dohromady!