Jak vybrat podlahu do sklepa?

Sklepní prostory jsou důležitou součástí téměř každého českého domova, a jako takové si zaslouží náležitou pozornost. I když se skrývají v suterénu, využíváme je prakticky každý den. Někdo má doma hobby sklípek, někdo tam klasicky skladuje zavařeniny a sklizené ovoce, další si buduje vlastní vinotéku - ve všech případech bude ale výběr vhodné podlahy zásadní.

Největší výzvou při skladbě podlahy do sklepa je samozřejmě vlhkost. Drží se tam po celý rok a proto je nutné, aby vaše dlažba tento nápor ustála. Pokud je místnost dobře izolovaná, nemusí to být až takový problém, stále ale potřebujete odolný podklad s dlouhou životností. Z jakých materiálů ale vybírat?

Betonové podlahy - volba pro minimalisty

Betonová podlaha do sklepa

Nejčastější a nejjednodušší možností je betonový podklad. Vyžaduje minimum materiálu, a ještě méně času stráveného údržbou. Na druhou stranu neudržuje teplo a sklep je potom znatelně chladný. Jedná se skutečně o čistě funkční řešení, takže pokud chcete ve svém sklepě projevit své estetické cítění, jiné materiály asi budou vhodnější.

Keramické a porcelánové dlaždice -  čistota na prvním místě

Pokud máte vybetonováno, ale není to ono, můžete sáhnout po keramické či porcelánové dlažbě. Ta působí dekorativně a obzvlášť v prádelně se bude dobře vyjímat. Velice účinně také brání vzniku hniloby a plísní. Vše, co k instalaci dlaždic potřebujete, je rovný a čistý betonový povrch.

Keramická dlažba do sklepa

Na rozdíl od betonu lze ale pod keramické dlaždice vložit vytápění, takže se můžete vyhnout studené podlaze. Čemu se nevyhnete jsou ozvěny, protože keramická dlažba špatně absorbuje zvuk. Dále je nutné poznamenat, že instalace keramiky na větší plochu je pracná a vyžaduje zásah profesionálů, což se může nepříjemně prodražit.

Vinylové podlahy - všestranné řešení nejen pro kutily

Pokud hledáte lehčí, ale stejně odolný povrch, zkuste vinylovou podlahu. Tento materiál odolá vlhkosti, nárazům, znečištění a dlouhodobé zátěži. Navíc tlumí hluk a izoluje teplo, což přijde vhod, pokud ve sklepě plánujete trávit více času.

Vinylová podlaha do sklepa

Zvolíte-li navíc vinylové podlahy SimpleJack, pokládku zvládnete celou sami, a to během pár hodin. Není třeba povrch lepit, stačí vyřezat okrajové díly dle tvaru místnosti a sestavit podlahu jako skládačku. Na výběr máte navíc z nespočtu barevných variant a designů, takže si ze sklípku můžete opravdu udělat vlastní království.

Laminátová podlaha - útulnější volba pro izolované prostory

Laminátové podlahy se instalují s izolací, takže velice dobře udržují teplotu v místnosti. Výborně také pohlcují zvuk. Navíc jsou k sehnání v různých originálních designech, které zapadnou do jakéhokoliv interiéru. Mnoho textur také dobře napodobuje dřevo.

Zásadní problém laminátu je ale jeho náchylnost na vlhkost, proto tuto variantu doporučujeme pouze do sklepů, které jsou před vodou důkladně chráněny.

Gumová podlaha - pokud chcete tiše našlapovat

I když se gumová podlaha používá většinou v tělocvičnách a garážích, i ve sklepě mohou mít své místo. Záleží jen na tom, jak ho chcete využít. Guma výborně izoluje teplo, hluk, a navíc tlumí nárazy. Pro dílnu nebo skladovací místnost tak může být ideální. Nevhodná je naopak do prádelny, kde lze předpokládat, že na ni bude často vylita voda.

Plastová podlaha - pro snadné čištění a odtok vody

Plastové podlahy s perforací přijdou vhod nejen ve sklepě, ale také třeba v prádelně nebo autodílně. Materiál je lehký, ale zároveň dostatečně pevný na to, aby obstál i pod vysokou zátěží. Díky perforacím pak podlaha nezadržuje vodu a vlhkost v místnosti. Samozřejmě nemusíte těmito dlaždicemi pokrýt celý sklep - klidně si můžete vytvořit mycí nebo prací koutek a pro zbytek místnosti použít jiný materiál.

Plastová podlaha do sklepa

TIP: Ekologické řešení

Zajímáte-li se o životní prostředí, máme tu pro vás výbornou alternativu. Vinylové dlaždice SimpleJack totiž také vyrábíme ve verzi Eco, kompletně z recyklovaných materiálů! Tyto dlaždice jsou dokonce o něco levnější než jejich primární verze, takže díky své šetrnosti k přírodě i ušetříte. Podívejte se na naši nabídku dlaždic SimpleJack Eco Triton, Eco Lara a Eco Miranda.

Zjistili jste, jaký materiál se k vám domů hodí nejvíce? Zkuste zabrouzdat naším webem a podívat se, jestli nenarazíte na to, co hledáte. Pokud jste fanoušek vinylových dlaždic, doporučujeme naše osvědčené SimpleJack Triton, které zvládnou téměř jakoukoliv zátěž. Pro dekorativnější prostory doporučujeme elegantní dlažbu SimpleJack Miranda se skrytými zámky. O gumových podlahách je taky dobré popřemýšlet, obzvlášť pokud se chcete zbavit odražených zvuků v místnosti. Pružná podlaha navíc odlehčí chodidlům.

Pokud si zvolíte jednu z našich podlah do sklepa, neváhejte nás kontaktovat. Naše odborníci vám rádi pomohou s výběrem i cenovou nabídkou. Kdykoli si nebudete vědět rady, jsme tu pro vás. Zajistíme, že váš projekt bude úspěšný!