Jak vybrat podlahu do stáje?

Každý milovník koní ví, že koně většinu svého života stojí, což je jeden z důvodů, proč je výběr podlahy do stáje tak důležitý. Samozřejmě se můžete vždy uchýlit k tolik rozšířenému betonu, asfaltu nebo udusané půdě, pokud ale chcete, aby se vašim koníkům (a dalšímu zvířectvu) ve stáji líbilo, zkuste sáhnout i po modernějších materiálech.

Na co myslet při výběru?

  • Bezpečnost a zdraví zvířete – Hlavním úkolem podlahy je samozřejmě to, aby se na ní zvířatům dobře pohybovalo. Vždy proto musí být protiskluzová, aby poskytovala pevnou půdu pod nohama. Pokud zároveň dokáže tlumit nárazy a tím chránit klouby zvířete, máte vyhráno. Tvrdost podlahy se může lišit podle toho, kde ve stáji se pohybujete, takže je také dobré zvážit jednotlivé zóny objektu (například uličky a samostatná stání).
  • Pohodlí pro koně i personál – Koně a dobytek raději spí na měkčích površích, jejich stání by proto měla být alespoň částečně dlážděna měkčími materiály. Co se týče tepelné izolace, je důležité, aby podlaha nepropouštěla vlhko ani chlad a všichni obyvatelé stájí tak měli dostatečné pohodlí.
  • Dlouhodobá odolnost – Vydláždit stáj není žádná legrace, proto by realizace měla nějaký čas vydržet. Protože provoz při chovu a údržbě koní a dobytka je opravdu náročný, musí podlahu tvořit materiály, které ustojí vysokou zátěž stejně tak jako silné znečištění.
  • Hygiena a údržba – Údržba stáje je téměř nekonečný proces, proto musí být podlahové materiály snadno omyvatelné. Zároveň musí odolat plísním i chemickým prostředkům pro dezinfekci.

Jakou podlahu do stáje si pořídit?


Gumové podlahy pro lehký krok

Pro pohodlné našlapování nenajdete nic lepšího než gumové dlaždice. Materiál tlumí dopady kopyt a šetří tak zvířatům klouby. Guma navíc působí jako tepelná izolace, takže je vhodná i do stání.

Gumové podlahy mají protiskluzový povrch, a navíc nenasáknou močí ani vodou. Tím pádem je snadná i údržba a pokud dojde k mechanickému poškození, stačí inkriminované dlaždice jednoduše odstranit a nahradit je novými.

Gumové podlahové desky do stájí přinášejí spoustu výhod

Plastové podlahy pro náročný provoz

Plastové dlaždice a desky jsou ideální do stájí díky své vysoké odolnosti. Unesou vysokou zátěž, silné znečištění i chemické ošetření. Zároveň nejsou hořlavé a velmi snadno se udržují.

Plastové dlaždice nabízejí větší výběr protiskluzových dezénů, díky kterým se zvířata mohou kopyty pevně opřít do země. Při použití ve stání je ale třeba, aby byla plastová podlaha pokrytá vhodnou podestýlkou. Jedině tak zaručíte zvířatům maximální pohodlí.

Tento typ podlahy se také může hodit do mycích a groomigových zón.

Dřevěné podlahy pro styl a podporu

Dřevěný podklad je měkký a šetrný na kopyta, takže zvířecí obyvatele stájí vám za něj určitě budou vděční. Jedná se ale o velkou investici, která nevydrží tak dlouho, jako třeba plast nebo guma. Dřevo také může nasákat. Doporučujeme ho tedy využít jen v určitých zónách stáje, například v uličce.

Venkovní rohože pro bezpečnou chůzi

Pro přechodové zóny nebo venkovní výběhy doporučujeme venkovní rohože. Jedná se v podstatě o plastové rošty, které zpevní sypkou podlahu či zeminu a vytvoří tak koním pevnou nášlapnou plochu.

Díky otvorům jsou rohože snadno propustné a zabraňují pohybu sypkého materiálu na povrchu. Nehrozí tak, že zvíře nedopatřením šlápne do prohlubně a zraní si nohu. Materiál zároveň tlumí nárazy a šetří klouby zvířat

INB rohože do stájí a výběhů

TIP: Vybavení jízdárny

Vybrali jste si? Podívejte se, co ještě můžete pro své čtyřnohé kamarády udělat! V naší nabídce totiž najdete i speciální separační dlažbu pro jezdecké plochy, která krásně oddělí pískovou vrstvu od štěrkové. Svou jízdárnu tak snadno udržíte v perfektní kondici pro jezdce i jejich svěřence, navíc s minimem námahy!