Jak vybrat podlahu na terasu nebo balkón?

Při výběru podlahy na terasu je samozřejmé, že je třeba sáhnout po materiálu, který odolá nástrahám počasí v každém ročním období. I tak se ale naskýtá několik možností, jak si s dlažbou terasy či balkónu poradit. Pojďme se na ně podívat.

Dřevěné podlahy

Dřevo je vyhledávané hlavně díky tomu, že dobře vypadá. Zároveň dlouho vydrží, ovšem za předpokladu, že se o podlahu důkladně staráte. Dřevo je totiž nutné namořit a ošetřit proti případným škůdcům a pravidelně tyto kroky opakovat. Právě složitější údržba ale může být nevýhodou oproti pevnějším materiálům, jako je například beton nebo plast.

Pokud vás dřevo okouzlilo a za každou cenu ho na terase chcete mít, doporučujeme vybírat speciálně upravené desky z pevnějších druhů dřeva.

Dřevoplastové WPC dlažby

Chcete si ušetřit práci s impregnací? Zkuste kompromis v podobě kompozitu dřeva a plastu - využijte WPC dlaždice. Desky vsakují vlhkost mnohem méně než dřevo, takže hlavní údržba spočívá v udržování čistého povrchu. Ten je obvykle protiskluzový a zajišťuje tak bezpečný pohyb. I barevně odpovídají přírodním materiálům, jen je třeba si pohlídat tvorbu případných skvrn.

WPC Dřevoplastové podlahové dílce na terasy

Kamenné podlahy

Toto řešení lze aplikovat na terasy, ale na balkónech by bylo poněkud nepraktické. Kameni však nelze upřít jeho impozantnost. Velice často najdeme kamenné dláždění kolem bazénů nebo v podobě zahradních cestiček. Jako terasová podlaha kámen dlouho vydrží a nevyžaduje téměř žádnou údržbu. Podklad je to ale tvrdý a ve vysokých teplotách se může pěkně rozpálit.
A to jistě nemusíme zmiňovat jak náročnost při stavbě.

Plastové podlahy

To s plastovými povrchy je daleko méně práce a dokonce také mohou působit přírodně. Zvolíte-li pevnou dlažbu, která napodobuje texturu dřeva nebo kamene, estetická stránka zůstane zachována a vám ubyde starostí.

Pokládka tohoto druhu podlahy obvykle probíhá na pevném povrchu a pomocí zámků, které jednotlivé dlaždice pojí dohromady. Díky tomu si tak doma může zařídit terasu nebo balkón opravdu každý. Při poškození navíc stačí vyjmout a nahradit zasaženou dlaždici a zbytek podlahy zůstane netknutý.

Plastové podlahové desky na terasy a balkóny

Gumové dlaždice

Dalším zajímavým materiálem jsou gumové dlaždice. Na rozdíl od pevné plastové podlahy poskytují příjemně měkký podklad. Zároveň s přehledem odolají vlhkosti i mechanickému poškození, neabsorbují zàpach a v tom správném provedení mohou dokonce imitovat dlažební kostky.

Betonové dlaždice

S pokládkou betonové podlahy není moc práce, takže je zpravidla tou nejlevnější variantou. Co se týče odolnosti, platí zde to samé, co u kamene. Dlažba je pevná, ale náchylná k zahřívání. Ve spárech se navíc brzy začnou objevoval nechtěné přírustky do zahrádky.

Betonové desky na terasy a balkóny

Umělý trávník

Poněkud netradiční řešení je venkovní koberec. V podstatě se jedná o vrstvu umělé trávy, obvykle zelené barvy. Tento stálezelený podklad vám neuschne a nemusíte ho zalévat. Pro případ deště je však vybaven drenážními otvory.