Jak vybrat tu správnou rohož pro vstupní čistící zónu?

Vstupní čistící zóny jsou skvělým prvkem, který zajistí bezpečný průchod do budovy za špatného počasí a zároveň minimalizuje přenos nečistot z venku. Díky tomu, že zanešené nečistoty zůstanou z větší části na rohoži, se zvyšuje životnost interiérové podlahy. Zároveň není třeba vynakládat tolik úsilí při jejím úklidu. Dalším důležitým faktorem je také možnost zbavit se přebytečné vlhkosti z deště či sněhu. Vyhnete se tak kluzké podlaze a riziku uklouznutí.

Čistící rohože SimpleJack

Kam čistící rohož umístit?

Pokud si lámete hlavu s efektivním umístěním takové rohože, pomůže vám následující rozdělení. Obecně totiž pokládáme tento typ podlahy do tří odlišných zón.

Čistící zóna I  (venku před vchodem)

Tato zóna se nachází mimo budovu, a proto v ní využíváme odolné materiály, které odstraní ty nejnápadnější nečistoty. Jedná se tedy o sníh, štěrk, bahno nebo listí. Venkovní čistící rohože jsou obvykle vyrobeny ze syntetické gumy s výraznými otvory nebo kovovými štětinami.

Čistící zóna II (těsně v zádveří)

Těsně za dveřmi, kde je možné otřít si z obuvi zbylé nečistoty. Typickým příkladem jsou pryžové rohože se výrazným vzorem nebo hliníkové rohože se štětinami.

Čistící zóna III (dále ve vnitřních prostorách)

Nalezneme ji ve větší vzdálenosti od dveří. Má za úkol zachytit zbylou vlhkost a jemné povrchové nečistoty, například prach. Zpravidla se jedná o textilní rohože nebo čistící koberce.

Jak velká by čistící zóna měla být?

Velikost čistící zóny je třeba stanovit podle předpokládané zátěže. Zátěž je tím větším, čím více lidí čistící zońou za den projde. Zkuste tedy odhadnout, jak rušný bude provoz ve vašem vchodu a velikost rohože tomu přizpůsobte.

  • Malá zátěž – Pokud hledáte rohož na doma, pro menší firmu nebo méně frekventovaný veřejný prostor, postačí vám délka 3-4 metry. Tady přijdou vhod kusové vstupní rohože.
  • Střední zátěž – Prostory s větší frekvencí osob nebo náročnějšími tepelnými podmínkami vyžadují větší čistící plochu. Proto se doporučuje minimální délka rohože 6-7 metrů.
  • Vysoká zátěž – Při vysoké koncentraci příchozích osob (například v hotelech, velkých firmách a obchodních centrech) je třeba instalovat nejen ty nejodolnější rohože. Plocha pokrytí by měla být minimálně 8-10 metrů dlouhá, aby pokryla všechny vcházející a vystupující osoby.

Jaký typ čistící rohože zvolit?

Obecně lze rohože rozdělit dle materiálu a stylu instalace. Materiál vybírejte podle toho, jaké znečištění očekáváte a co se v inkriminované budově bude vlastně dít. Styl instalace závisí hlavně na velikosti prostor, kam chcete rohož umístit.

Materiál

Textilní čistící rohože

Jak už bylo zmíněno výše, textilní rohože se obvykle využívají ve vnitřních prostorách a na méně frekventovaných místech. Jejich hlavním úkolem je setřít jemné nečistoty, jako je prach a špína a absorbovat zbytkovou vlhkost. Povrch je obvykle drsný na dotek a působí tak i protiskluzově.

Gumové čistící rohože

Guma s výstupky odstraní hrubší nečistoty, například štěrk nebo bláto. Jde navíc o velmi odolný materiál, který lze umístit ven i do interiéru. Krom toho působí gumové rohože i protiúnavově – materiál snadno absorbuje dopady a šetří tak klouby. Proto také gumové rohože najdeme například v obchodních centrech nebo ve velkých firmách.

Plastové čistící rohože

Čistící rohože z plastu efektivně zadrží vlhkost i nečistoty z venku a zároveň před nimi ochrání zbytek podlahy. Materiál je velmi odolný vůči olejům a dalším provozním kapalinám, proto je doporučován zejména do skladů, montoven a garáží.

Kokosové čistící rohože SimpleJack

Styl instalace

Kusové čistící rohože

Bez problému je položíte před každé dveře. Dle potřeby a pravděpodobnosti znečištění si vyberte materiál a vzor kartáče. Jejich zpravidla gumový podklad nepropustí vlhkost, takže se nemusíte bát poškození podlahy pod rohoží.

Pokud hledáte čistící rohož na doma a chcete, aby měla trochu styl, můžete zkusit speciální rohože z kokosového vlákna.

Modulární čistící rohože

Pokud potřebujete zajistit čistící zónu ve firmě, veřejném prostoru nebo před větším vchodem, poslouží vám nejlépe modulární dlaždice, které sestávají z libovolného počtu dílů. Ty do sebe zapadnou díky modulárním zámkům. Výsledkem bude jednolitá rohož o velikosti, která přesně odpovídá vašim potřebám.

Čistící zóna na míru

Pokud váš vchod vyžaduje skutečně profesionální péči, bude třeba se poohlédnout po specializovaných firmách, které vám vyrobí čistící rohož na míru. Budete si moci vybrat materiál roštu i kartáče. V mnoha případech je také možné zahrnout i originální logo firmy nebo podniku, ve které rohož pokládáte. 

Teď již byste měli mít jasno, jak si s čistící rohoží poradit, ať už doma nebo v podniku. U nás na e-shopu najdete hned několik možností pro každý typ čistící a kartáčové rohože, který jsme si v článku představili. Pokud ale s výběrem stále váháte, neváhejte se obrátit na naše specialisty - jsme tu pro vás!