Jakou vybrat podlahu do garáže?

Vybíráte podlahu do garáže? Jaké máte možnosti, co vybrat za materiál a zvládnete to vlastními silami? Čtěte dál a vše se dozvíte.

epoxidová podlaha v garáži

V dnešní době se nabízí nespočet možností, jak garáž vydláždit. Na výběr máte z keramických, vinylových, plastových nebo dokonce akrylátových povrchů. Vždy se také můžete spolehnout na již osvědčený beton nebo zaexperimentovat s epoxidovou pryskyřicí. Výběr tedy závistí na tom, který materiál bude nejlépe vyhovovat vašim požadavkům. Co tedy potřebujete zohlednit, když skladbu podlahy do garáže vybíráte?

5 základních kritérií pro výběr podlahy do garáže

  1. K čemu budete garáž používat? Pokud v garáži parkujete, hraje nejdůležitější roli odolnost podlahy vůči vysoké zátěži a chemikáliím. Jestli ji ale budete používat spíše jako dílnu, budete myslet na tlumení hluku. A využíváte-li garáž jako skladovací prostory, pravděpodobně můžete vypustit estetickou stránku věci, i když to záleží jen na vašem vkusu. Funkčnost garáže by tedy měla být určující faktor pro výběr materiálu podlahy.

  2. S jakou zátěží budete pracovat? Od účelu použití se samozřejmě odvíjí i předpokládaná zátěž podlahy. Máte-li auto nebo těžkou techniku, potřebujete, aby podklad něco vydržel. A pokud v garáži budete pracovat s chemikáliemi, je nutné, aby to vydláždění sneslo bez úhony (například bez ztráty původního zabarvení).

  3. Jak prostory ovlivní vaše okolí? V některých oblastech je nutné počítat s nadměrnou vlhkostí a ošetření podlahy tomu přizpůsobit.

  4. Co bude třeba k pravidelné údržbě? Na každodenní provoz v garáži nevyhnutelně navazuje i její úklid. Zhodnoťte, jak často jste ochotni podlahu čistit, a co k tomu s ohledem na použitý materiál budete potřebovat. Pro méně námahy se špínou v méně dostupných místech můžete například použít soklové lišty.

  5. Nezapomeňte na styl. Rozhodujete-li se, jakou podlahu do garáže vybrat, určitě se budete řídit vkusem. Moderní materiály nabízejí téměř neomezené možnosti barev a textur a pomohou vám vytvořit design, který bude zaručeně váš.

Podlahy do garáže dle typu

Víte, co potřebujete, teď už je třeba si pouze ujasnit, co do své garáže vlastně chcete. Zvolte materiál, který vyhovuje vašim požadavkům a posuňte se zase o krok dál k realizaci.

Betonová podlaha

Ať už si podlahu do garáže vyberete jakoukoliv, budete vždy potřebovat pevný a rovný betonový povrch. V opačném případě byste za pár let dláždili znova. Jak správně postupovat při opravách trhlin a nerovností najdete v našem článku zabývajícím se opravami betonové podlahy.

Pokud jste betonovou podlahu pečlivě zarovnali, zpevnili a ošetřili proti vlhnutí, funkční podlahu máte v podstatě hotovou. Je jen na vás, zda je to pro vaše potřeby dostačující, nebo přidáte ještě další druh dlažby. Pokud přece jen zvolíte beton, doporučujeme povrch ještě ošetřit polyuretanovým nátěrem pro větší odolnost, obzvlášť pokud v garáži budete parkovat. Zejména v zimě existuje riziko, že nános solené roztáté vody betonovou podlahu poškodí.



Epoxidový povrch

Pokud hledáte něco odolnějšího než jen beton s PU nátěrem, může vám vyhovovat podlaha z epoxidové pryskyřice. Ta se aplikuje litím a roztahováním, takže je nutné, aby povrch, na který epoxid nanášíte, byl v tom nejlepším stavu. Betonová vrstva se samonivelační stěrkou je v tomto případě nutnost. Na předem penetrovaný povrch pak nalijete epoxidovou směs a rovnoměrně ji rozetřete po povrchu celé podlahy.

I když je aplikace náročnější, není pochyb o tom, že konečný efekt stojí za to. Epoxidové podlahy mohou být lesklé i matné v široké škále barev a jejich jednolitý vzhled na první pohled zaujme. Protiskluzové ošetření povrchu pak není problém.



Vinylové zámkové dlaždice

Chcete-li ale být s podlahou rychle hotovi, není nic jednoduššího než pokládka vinylových dlaždic s modulárním zámkem. Ty nejsilnější snesou i vysoké zatížení, takže parkování nebo těžká technika nepředstavují žádný problém. Materiál je navíc odolný vůči chemikáliím a olejům i mechanickému poškození. Povrch je protiskluzový a nenáročný na údržbu.

Největší výhodou puzzle vinylových dlaždic je ale jejich pokládka. Díky "puzzle" zámkům totiž podlahu sestavíte klidně za odpoledne a navíc vlastními silami. I když je při náročném provozu lepení jednotlivých dílů doporučeno, není podmínkou. V klasické domácí garáži tak můžete snadno podlahu pouze poklást a v případě stěhování rozložit a použít jinde.

Na výběr máte velké množství barev a pro hladké zakončení lze pořídit i soklové lišty a okrajové díly s nájezdy. Dokonce existují ekologicky šetrné dlaždice z recyklovaných materiálů pro ty, kteří se zajímají o ochranu životního prostředí.


TIP: SimpleJack Triton vhodný i pro zasloužilé veterány. Jeden z našich klientů zvolil osvědčené dlaždice SimpleJack Triton pro speciální garáž amercikých veteránů. Lepení nebylo v tomto případě nutné a jak je vidět, i tak je o vozy v garáži patřičně postaráno.


Plastové dlaždice s perforováním

Pokud v garáži potřebujete efektivně pracovat s odtokem vody, plastové dlaždice do garáže vám nesmírně pomohou. Díky pevnosti a odolnosti plastu bez problémů snesou vysokou zátěž i práci s provozními kapalinami. Mřížková struktura dlaždice ale poskytuje snadný odtok vody tak, že se na podlaze zbytečně nehromadí vlhkost. Samozřejmě je ale třeba myslet i na to, že mezi otvory bude zapadat i špína, takže je dobré mít vždy po ruce vysavač.

Tyto dlaždice navíc stejně jako ty vinylové disponují modulárními zámky, díky kterým je velmi jednoduché podlahu v garáži instalovat. A pokud bude třeba kvůli poškození část podlahy vyměnit, nemusíte ji strhnout celou – stačí vyjmout inkriminované dlaždice a je to.



Keramické a betonové dlaždice

Kromě samotné betonové podlahy lze využít i betonové dlaždice. Ty nejsou zas tak běžné, obzvláště v domácích garážích. Najdete je spíše pod přístřeškem nebo v montovaných garážích. Pro účely klasické domácnosti mohou být trochu těžkopádné, o jejich odolnosti ale není pochyb.

Keramická dlažba je v garážích trochu oříšek. Jednoznačně je třeba zajistit materiál vhodný pro venkovní využití a odolný vůči teplotním výkyvům. Samotná pokládka pak vyžaduje profesionální přístup, jelikož při nesprávném provedení by se podlaha mohla začít rozpadat. V garáži je rozhodně nejlepší zvolit protiskluzovou variantu keramických dlaždic, ať povrch zbytečně neklouže.

Zásadní nevýhoda pak spočívá v tom, že při pádu těžkého předmětu hrozí, že materiál praskne. Náhrada i jedné dlaždice pak může být pěkně náročná. Není ale pochyb o tom, že keramické podlaha do garáže bude vždy vypadat skvěle.



Gumové dlaždice

Gumové dlaždice mohou být trochu překvapivou volbou pro podlahu do garáže, pokud ale potřebujete tlumit hluk nebo nárazy, lepší materiál nenajdete. Jedná se o pevný a nenáročný materiál, který snese i vysokou zátěž. Výborně pohlcuje hluk i nárazy a stejně jako podlaha vinylová se snadno pokládá. Některé modely dokonce také disponují zámky pro snadnější instalaci.

Povrch je odolný vůči olejům, brzdovým kapalinám i povětrnostním vlivům. Údržba je snadná a nenáročná. Pokud navíc v garáži sami strávíte hodně času, tlumící efekt gumového povrchu bude mít příznivý vliv i na vaše klouby.



Teď už je to jen na vás, kterou z podlah so pro svou garáž zvolíte. Pokud ale máte zájem o jednu z našich garážových podlah, neváhejte nás kontaktovat. Naši odborníci vám rádi pomohou s výběrem i cenovou nabídkou. Kdykoli si nebudete vědět rady, jsme tu pro vás. Zajistíme, abyste novou garáž měli připravenou co nejrychleji.