Jak vybrat podlahu do posilovny a fitness centra?

Podlaha v posilovně fyzioterapeutického centra

Ať už plánujete vlastní mini posilovnu přímo u vás doma nebo potřebujete vybavit profesionální fitness centrum, výběr správné podlahy je zásadní rozhodnutí. Předejdete tak případným zraněním a dokoce zabráníte poškození tréninkového vybavení.

V domácím prostředí byste také měli brát ohled na sousedy, které může hluk při cvičení rušit. Jak si tedy vybrat tu správnou startovací plochu pro budoucí sportovní výkony?

Základní kritéria

  • Bezpečnost na prvním místě - Při cvičení může snadno dojít k nehodě či úrazu, obzvlášť pokud pracujete s činkami nebo podobným náčiním. Podlaha cvičební plochy by tak měla být vždy protiskluzová a pokud možno schopná pohlcovat pády a nárazy. Materiálů, které tlumí dopady je hled několik, záleží ale také na tom, jakou tvrdost podlahy požadujete.
  • Odolnost odpovídající zátěži – Fitness podlaha automaticky odolává většímu náporu než běžná podlahová krytina, proto je důležité zvolit materiály, které ustojí jak vysokou provozní zátěž, tak dopady náčiní či tíhu posilovacích strojů. Dobře si rozmyslete, jaké fitness stroje a náčiní budete používat a podle toho vybírejte vhodný materiál podlahy.
  • Snadná údržba – Nikdo nechce po tréninku strávit další hodinu úklidem. Vaše podlaha by proto měla být snadno udržovatelná, nejlépe jednolitá s dobře omyvatelným povrchem. Pro co nejjednodušší údržbu kolem okrajů doporučujeme nainstalovat také soklové lišty.
  • Estetiká stránka věci – Nejde tady ale samozřejmě jen o funkčnost. Váš projekt by měl v konečném důsledku taky dobře vypadat! Naštěstí v naší nabídce najdete širokou škálu barevných variant téměř u každého typu podlahy. Pojďte se na ně podívat!

Který typ podlahy se do vaší posilovny nejlépe hodí?


Gumové podlahy

Jako první se nabízejí gumové podlahy do posilovny. Už ze své podstaty se jedná o zátěžové dlažby, které jsou tu od toho, aby tlumily dopady a nárazy. Materiál je zpravidla silnější než například dřevo nebo vinyl a dobře odhlučňuje. To přijde vhod obzvláště v bytech, kde je třeba dbát na klid sousedů.

V profesionálních posilovnách se gumová dlažba používá zejména v činkové zóně, aby bylo možné náčiní bezpečně odložit.

Vinylové podlahy

podlahové desky v posilovně s běžeckými pásy

Tvrdší variantou jsou podlahy vinylové, které tolik nepruží, ale zato snesou vyšší zátěž. I když netlumí vibrace tak dobře jako guma, stále působí protihlukově a tlumí nárazy. Můžete si navíc vybrat z několika protiskluzových dezénů, podle toho, jaké cviky hodláte provádět.

Vinylové podlahy jsou ideální výbavou pod těžké posilovací stroje a trenažery. Unesou vysokou zátěž, snadno se omývají a odolají mechanickému poškození i znečištění. Pokud navíc stroje už v posilovně stojí, nemusíte je z místnosti stěhovat. Stačí vždy nadzvednout stroj, pod kterým potřebujete vydláždit a pak pokračovat vesele dál.

Do vnitřních prostor můžeme doporučit elegantní dlaždice SimpleJack Miranda Negatron. Mají skrytý zámek, takže jednotlivé spoje téměř neuvidíte. Podlaha je 6,7 mm vysoká a snese slušné zatížení, takže například pro kardio zónu nebo domácí posilovací koutek je ideální.

Pokud hledáte podklad vhodný pod posilovací stroje, není nic lepšího než osvědčená podlaha SimpleJack Triton Positron, který unese vysokou zátěž a snadno odolá mechanickému poškození. Obě varianty nabízí spoustu barevných možností, takže si můžete prostory zařídit přesně tak, jak potřebujete.

Kobercové podlahy

Posilovna s kobercem a gumovou podlahou

Pro lehčí typy cvičení není třeba podlahu přímo dláždit, stačí ji vybavit zátěžovým kobercem. Ten je zpravidla vyroben ze syntetických materiálů, který zajistí jeho odolnost a protiskluzovou texturu. Využijete ho hlavně v domácích posilovnách pro klasické cvičení s vlastní vahou, popřípadě v zónách na pilates cviky nebo jógu.

Povrch je lehký, jednolitý a cenově výhodný, takže pokud nepoužíváte těžké náčiní nebo stroje, určitě tuto možnost zvažte.

Dřevěné podlahy

Dřevěná podlaha do posilovny

Tradičními tréninkovými prostorami jsou i tělocvičny, obvykle vybavené dřevěnými parketami. Dřevěné dláždění ale najdete na tanečních parketech či v dětských koutcích, a to z dobrého důvodu – dřevo vypadá dobře, snese vysokou zátěž a zároveň se na něm pohodlně pohybuje i na boso.

Nevýhodou je na druhou stranu cena materiálu a náročnost pokládky – pro dřevěnou dlažbu je vždy dobré přizvat si profesionály. Konečný výsledek má ale zaručeně žádoucí efekt!

Užitečné tipy na závěr

Ne vždy je jen jedno řešení to správné! To platí obzvláště u profesionálních zařízení, která jsou rozdělena na jednotlivé tréninkové zóny. Máte prostor na kardio a aerobic cvičení? Zkuste pevnou ale odolnou vinylovou podlahu. Plánujete i zónu pro práci s činkami? Sáhněte po gumových materiálech, které ztlumí dopady náčiní. Taneční koutek? Tak tam se nejlépe hodí dřevěná dlažba. Nebojte se materiály kombinovat, pokud k tomu máte prostor!

Víte už jakou podlahu do posilovny či fitness centra si pořídit? Tak vzhůru do práce, není nač čekat.

Nechte se inspirovat

Zátěžová podlaha pro posilovnu: Komfort, odolnost a styl v jednom. Rekonstrukce podlahy v posilovně Physio Suchánek v Brně pomocí odolných a stylových vinylových dlaždic SimpleJack přinesla nejen nový vzhled, ale i maximální funkčnost a bezpečí pro každý trénink.

Elegantní podlaha pro menší posilovnu – Jedna z našich realizací nás zavedla do posilovny v Boskovicích. Díky těžšímu náčiní se klient rozhodl pro odolnější vinylovou podlahu SimpleJack Triton v oblíbené šachovnicové kombinaci.

Profi podklad pro těžké fitness trenažeryH.E.A.T. centrum Opava požadovalo tu nevyšší kvalitu pro své tréninkové prostory – a to jak funkčně, tak esteticky. Nakonec jsme zvolili asymetricky uspořádané dlaždice SimpleJack Lara Negatron, které krásně kopírují tvar místnosti.